ARAÇ İÇİ SİGARA KULLANIMINI ZARARLARI

ARAÇ İÇİ SİGARA KULLANIMINI ZARARLARI


  

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de araç içinde sigara içmenin ciddi yaptırımları bulunmaktadır. Bu yaptırımlar idari para cezaları olarak sigara içen kişilere uygulanır. Ancak araç içerisinde sigara kullanmanın size maddi zararı olduğu kadar manevi zararları da olduğunu biliyor muydunuz?

İngiliz Doktorlar Birliği, araç içinde sigara içilmesinin özellikle çocuklarda sağlık sorunlarına neden olabileceğini bildirerek bu uygulamanın yasaklanması gerektiği konusunda oylama yaptı. Oylama sonucunda yasak getirilmesi gerektiği konusunda karar alındı. Derneğin yıllık toplantısında doktorlar araçlarda sigara tüketimini kabul edilemez olarak tanımladı. Derneğin Kamu Sağlığı Komitesi Başkanı Douglas Noble “Arabalarda sigara içmek toksik bir tehdit. Sigara tüketimi sonrasında araçlardaki partiküller evdekilere oranla 27 kat daha fazla’’ dedi.

Ayrıca araç içinde sigara tüketiminin trafik kazalarını artırdığına dair kesinleşmiş veriler de bulunmaktadır. Araba kullanırken sigara içmenin, dikkati dağıtarak sürüş güvenliğini tehlikeye soktuğunu söyleyen Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Çeşitli araştırmalar, sigara içenlerin motorlu taşıt kazası geçirme ihtimalinin içmeyenlerden en az 1,5 kat fazla olduğunu kanıtlamaktadır" dedi. Erdöl, trafik kazalarının dünya çapındaki tüm ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılalarının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturduğuna değindi. Denetimlerin ikinci amacının da sürüş esnasında araçta bulunan diğer kişilerin tütün dumanına maruz kalmasının önlenmesi olduğuna işaret eden Erdöl, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada her yıl 600 bin kişi pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.

Aracınızın içerisinde sigara kullanmanın koltuklarınıza, döşemelerinize, araç tavanınıza yani kısacası aracınızın iç mekanına ciddi maddi zararları olduğu gibi; size ve sevdiklerinize de çok ciddi manevi zararları bulunmaktadır. Aracınıza bindiğinizde camınızı açıp sigaranızla birlikte yolun keyfini çıkarmak istediğinizde bu keyfin size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verdiğini de unutmayın.

 

Yorumlar - 0

Yorum Gönder

Ücretsiz Teklif Al